Trimbos: e-cigarett mer skadligt än tanke, avskräcka användning

Användningen av e-cigaretter som du läs mera om här är mer skadlig än vad som hittills antagits. Det är därför som Regeringen bör avskräcka från att röka e-cigaretter, skriver forskare från Trimbosinstitutet.

Institutet genomförde forskning på uppdrag av hälsovårdsministeriet. Innan det tittade forskare på olika vetenskapliga studier om e-cigaretter.

Det verkar som om e-cigaretter är mindre skadliga än vanliga cigaretter. “Om rökare helt byter till ångor, kommer detta att ge dem hälsofördelar”, skriver Institutet. Men de flesta byter inte helt, men går både rökning och vaping. Det finns bevis för att rökning och vaping samtidigt är mer skadliga än heller.

Det finns också bevis för att e-cigaretter kan vara en språngbräda till vanliga cigaretter för Ungdomar. För dem ökar de olika smakerna attraktiviteten hos en e-cigarett.
Fortfarande mycket oklart

Rapporterna från Amerika om människor som har dött av konsekvenserna av förångning av e-cigaretter som köpes Läs här, Klicka här, Se här, Vape , verkar inte vara tillämpliga i Nederländerna. I USA var orsaken till dödsfallet troligtvis acetatet av vitamin E, ett ämne som inte är känt för att vara på e-cigarettmarknaden i vårt land.

Även om elektroniska cigaretter är mindre skadliga än vanliga cigaretter är det ännu inte klart vad exakt effekterna av att röka e-cigaretter är. Detta beror delvis på att de långsiktiga effekterna måste mätas, vilket ännu inte är möjligt.

“Det finns många begränsningar i den tillgängliga forskningen om e-cigaretter”, skriver Trimbos Institute. “Många ämnen har inte undersökts tillräckligt för att kunna göra en balanserad slutlig bedömning av e-cigarettens inverkan på folkhälsan.”

Statssekreterare Blokhuis skriver i ett brev till parlamentet att han kommer att undersöka om regeringen borde göra mer för att avskräcka användningen av e-cigaretter. “De senaste insikterna från Trimbos tar upp frågan om ytterligare rättsliga åtgärder bör övervägas”, skriver Blokhuis.